Transgender gedenkdag 2024 vindt dit jaar plaats op 19 november 2024 in de Terp te Zwolle.
Programma
Zondag 20 november 2022 is het Internationale Transgender Gedenkdag.
Transgender Gedenkdag 2021
Transgender Gedenkdag 2020
Dans van 2 leerlingen van Dansschool Bruinewoud voor TDoR 2020
De dans gaat over: hoe de samenleving mensen aandringt om te vallen in bepaalde geslachten die geboren zijn met een mannelijk of vrouwelijk.
Dansers: Herman Mensink en Roos Oorschot
Dit akoestische nummer heb ik geschreven voor de transgendergedenkdag op 20 november ! 'VLINDER'
Heb hem puur gehouden om de boodschap goed over te laten komen. Iedereen mag zijn wie hij/zij is en deal with it!
TRANSGENDER GEDENKDAG - SPEECH VOORZITTER
Elk jaar op 20 november is het Transgender Gedenkdag. Dit jaar was er geen fysieke, maar wel een online bijeenkomst.
Op Transgender Gedenkdag staan we stil bij de 350 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. In Nederland was Nationale Transgender Gedenkdag dit jaar online te volgen in Zwolle en Amsterdam.
De online herdenking in Zwolle werd georganiseerd door Club-T COC Zwolle en TNN, met ondersteuning van de gemeente Zwolle. Binnenkort is de online bijeenkomst online terug te kijken. Nu al, lees je hieronder alvast de speech van Harry Siebring, voorzitter van COC Zwolle:
Lieve mensen, het is belangrijk en hartverwarmend vandaag samen te zijn en met elkaar deel te nemen aan Transgender Gedenkdag 2020 vanuit Zwolle. Graag wil ik vanaf deze plaats namens COC Zwolle onze steun en diepe medeleven betuigen aan de nabestaanden van 350 door geweld om het leven gekomen transgender en gender diverse mensen. Ik wens jullie liefdevolle en gelukzalige herinneringen en ik hoop dat deze troost bieden en extra kracht zullen geven om door te gaan na dit enorme verlies.
Vandaag hangt de transgendervlag uit in vele steden in de wereld, ook in Zwolle, bij het gemeentehuis en aan de Peperbus, een historisch moment. Dat deze prachtige vlaggen vandaag zo zichtbaar, eervol en trots wapperen, geeft een enorm gevoel van betrokkenheid en erkenning voor het leed en het brute geweld dat transgender en gender diverse mensen is en wordt aangedaan in deze wereld.
De wereld is groot en mogelijk voelt de moord op een transgender persoon in het verre buitenland voor sommigen als een ver van je bed show en raakt het je niet of amper. De lijst met landen waar transgender en gender diverse mensen niet veilig zijn en waar zij risico lopen te worden mishandeld, verkracht, uitgebuit en vermoord, is lang. Nederland staat ook op deze lijst. Vorige week werd Özge Bilir uit Utrecht op 25-jarige leeftijd vermoord om wie zij was. Persoonlijk ken ik haar niet, ik lees en begrijp dat mensen in haar omgeving haar kenden als een lieve, spontane en goedlachse jonge vrouw. Heartbreaking, en intens verdrietig wordt ik hiervan. In de eerste plaats om Özge Bilir zelf, om op zo’n jonge leeftijd je leven te moeten loslaten door toedoen van iemand anders. Maar ook omdat ik veel transgender en gender diverse mensen ken. Het had ook iemand van hen kunnen zijn, iemand uit mijn community. Daarbij hoor ik regelmatig persoonlijke verhalen van mensen uit de transgender community, over wat zij meemaken en wat andere mensen hen aandoen. Discriminatie op het werk, op school, in de zorg, in de kerk, in de sportschool en binnen de lhbti+ community. Fysiek en of verbaal geweld in de thuissituatie, op straat of in de winkel. Uit onderzoek blijkt dat transgender personen in Nederland 7 keer zo vaak worden mishandeld of daarmee bedreigd. Beste mensen, dit geweld moet stoppen!
Transgender en gender diverse mensen zijn geen politieke partij, geen sportclub, geen geloofsovertuiging, geen ziekte of aandoening. Zij zijn mensen, waarover ook in Nederland door zekere instituties met man en macht wordt doorgegaan met oordelen, veroordelen, bespotten, marginaliseren, ontkennen, het bestaansrecht te willen ontnemen.
Ik denk ook aan Polen, lhbti vrije zones....., aan Tsjetsjenië, de klopjacht op homoseksuelen en transgenders.....
In Nederland praten we over tolereren en accepteren, het zijn werkwoorden. Toch ook denk ik, je kan iemand tolereren en accepteren, maar dat is niet voldoende voor bestaansrecht. Bestaansrecht geef je in de eerste plaats jezelf in deze wereld, maar dat gaat heel wat makkelijker in een leefomgeving waarin anderen je datzelfde bestaansrecht geven of ze je nou wel of niet tolereren en accepteren. Wij zijn er, altijd al geweest (zie onze geschiedenis) en zullen er altijd zijn en blijven, en met wij bedoel ik mensen die niet per se cisgender en heteroseksueel zijn, ik bedoel ook de mensen die divers zijn ten aanzien van hun innerlijke én uiterlijke geslachtskenmerken, hun genderbeleving, hun genderexpressie, hun genderidentiteit en niet te verwarren met gender, hun seksuele oriëntatie.
COC Zwolle is een van de 20 lidverenigingen van de federatie COC Nederland die opkomt voor de belangen en gelijke rechten van lhbti+ personen en viert volgend jaar haar 45 jarig jubileum. Wij zijn enorm dankbaar en trots dat onze vrijwilligers reeds vele jaren een veilige en gezellige plek bieden aan diverse kwetsbare groepen binnen de lhbti+ community, waaronder Club-T. Club-T is opgericht in 2016 en is sindsdien een sterke en groeiende ontmoetingsgroep voor transgender en gender diverse mensen die gezamenlijk zorgdragen voor onderlinge verbinding, saamhorigheid, gezelligheid, persoonlijke groei en ontwikkeling en ook voor meer zichtbaarheid van transgender en gender diverse mensen in de samenleving. Het begint met elkaar het gevoel te geven dat je niet alleen bent en dat je kan en mag ont-moeten, namelijk zijn wie je bent.
Graag wil ik TNN en Club-T hartelijk danken voor de organisatie van Nationale Transgender Gedenkdag 2020 in Zwolle en uiteraard ook de gemeente Zwolle voor de nimmer aflatende support, ondersteuning en erkenning.
You don’t have to be me to be you I don’t have to be you to be me You are, so be you, always