We zijn begonnen met het aanleggen van een eigen bieb, en we hebben al een mooi stapeltje boeken bij elkaar gesprokkeld.

Wil je een boek lenen? Laat het even weten, dan nemen we het mee en kun je het voor een paar weken lenen.

Hieronder de lijst.

 

Wie is Kik?

 Harriët Bergsma

Kikker Kik raakt diep onder de indruk van een sprookje dat hem vertelt dat je zo maar zou kunnen veranderen in een ander. Het zet zijn wereld op zijn kop, want wie is hij eigenlijk? Kik komt terecht in een bewustwordingsproces met alle ongemakkelijke fases die daarbij horen. Uit angst voor het noodzakelijke, dat tegelijkertijd het onmogelijke is, raakt hij zichzelf kwijt. Liefde is de sleutel op weg naar acceptatie van zichzelf.

 

Het lammetje dat een varken is

Pim Lammers

Het lammetje rolt net als de varkens door de modder en dat wordt raar gevonden, maar zelf vindt hij dat helemaal niet: hij is namelijk een varkentje! De boer ziet ook dat er iets aan de hand is en neemt het lammetje mee naar de dierenarts, die ontdekt algauw dat lammetje van buiten misschien wel een lammetje is, maar van binnen toch echt een varkentje. Hij komt dan met een goede oplossing…

 

Karlijn, het konijn in een caviavacht - Het verhaal van een transgender konijntje

Patricia van Laerhoven

Op de kinderboerderij, net buiten de stad, heeft Karel, de cavia, het helemaal gehad. De andere cavia’s lijken Karel niet te zien. Ze vinden hem wat vreemd misschien. Karel wil liever zijn zoals Pipijn, het mooiste en aardigste boerderijkonijn. Karlijn, zo wil Karel eigenlijk heten. Zou iemand een oplossing weten?

 

Mijn leven, jouw leven - Hoe is het om transgender te zijn?

 Honor Head

Als je transgender bent, voel je je niet thuis in
je eigen lijf. Je bent geboren als jongen, maar je voelt je een meisje. Of andersom. Je past niet bij de verwachtingen die iedereen van je heeft. In dit boek lees je hoe het is om transgender te zijn. Jij, of je broer of zus of een klasgenoot. Hoe kunnen familie, vrienden en school helpen? Hoe ga je om met pestgedrag? Welke keuzes kun je maken als je in transitie wilt en waar kun je terecht om erover te praten?

Dwaas en het Magische Hert.

 Clark Gillian

De Dwaas gaat met hulp van ridders, heksen en prinsessen op zoek naar het Magische Hert dat volgens de legende diep in het duistere bos de elfenpoort bewaakt.
Het Lied van het Magische Hert is een sprookjesverhaal voor jongeren die het moeilijk hebben met het ontdekken wie ze zijn, wanneer nog niemand hun verhaal kan horen of hun ervaring wil erkennen.


De auteur deelt Het lied van het Magische Hert als steun voor zij die niet durven of kunnen spreken, zoals ook hijzelf als jongere steun vond in verhalen over de wereld van het onzichtbare. De worsteling met de eigen identiteit bracht de auteur zelf moeilijke periodes van diepe mentale angsten, misbruik en weerstand. Maar het besef dat de transcendente ervaring zit te wachten in de zelf die niet gedefinieerd kan worden, gaf de auteur terug een stem en de kracht om terug onbevreesd - zoals de Dwaas het in het verhaal zegt:
"De wereld te zien als een kans,
en het leven als een dans."
De auteur schreef ook een reeks gender-neutrale vertalingen uit het boeddhisme, confucianisme en taoïsme.

Welkom bij de club.

Thomas van der Meer

Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. Wanneer hij besluit te worden zoals hij zich voelt, lopen de reacties sterk uiteen.

Mevrouw Krabbenborg, zijn manager, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en schept er plezier in steeds weer te benadrukken hoe ingewikkeld het is. Dennis van de IT verwelkomt hem met open armen in team XY. En zijn moeder geeft trots voor de tweede keer in zijn leven zijn naam op bij de gemeente. Wanneer zijn transitie achter de rug is, besluit Thomas dat hij klaar is met de vooringenomen reacties, en gooit het roer om. Hij begint een nieuwe baan op een plek waar niemand weet van zijn verleden, maar zelfs dan gaat het niet allemaal vanzelf. Want het hokjesdenken zit er diep in, bij de meeste mensen. In 'The Office'-achtige scènes schetst Van der Meer met de nodige hilariteit een eerlijk beeld van hoe het is om in transitie te gaan en hoe de omgeving daarop reageert, en legt daarbij de vinger op de zere plek: uiteindelijk willen we allemaal toch graag gewoon normaal zijn, en bepaalt dat voor een deel ons gedrag naar anderen toe.

Mijn valse verleden

Alex Bakker

Het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje.

Alex Bakker kan op een geweldige manier non-fictie schrijven, iets dat hij met zijn boek Transgender in Nederland laat zien. Maar hij kan ook geweldige romans schrijven, iets dat hij met zijn debuut Mijn valse verleden laat zien. Al kun je dat boek niet helemaal als fictie zien: het is namelijk zijn eigen verhaal. Het is maar goed dat hij zo dapper was om dat verhaal volledig op te schrijven: het resulteerde namelijk in een mooie, autobiografische roman.

Het levensverhaal van Bakker begint in het lichaam van een meisje, maar al vrij snel komt hij erachter dat dat niet klopt met hoe hij zich voelt. Pas op zijn achtentwintigste verandert hij uiteindelijk van geslacht en stopt hij vervolgens zijn hele oude leven weg. Dat doet hij ook letterlijk, in kartonnen dozen. Hij besluit om die nooit meer open te doen. Toch gebeurt dat vijftien jaar later, als hij zich sterk genoeg voelt om terug te gaan naar zijn jeugd. Het resulteerde in zijn boek Mijn valse verleden, waarin hij op een prachtige en aangrijpende manier zijn verhaal vertelt.

Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt. 

 Diverse auteurs

Dat is de titel van een boek voor gelovige transgender mensen en voor werkers in de kerk. Het boek wil bijdragen aan bewustwording, emancipatie en sociale acceptatie van transgender personen in de Nederlandse kerken. Een transinclusieve kerk.

Het is een steun in de rug van mensen: gelovige transgender mensen en werkers in de kerk die het onderwerp bespreekbaar willen maken.” Heleen Zorgdrager, hoogleraar PThU: “Te lang hebben kerk en theologie zich afgesloten van ervaringen van transgender personen of zelfs actief bijgedragen aan hun buitensluiting en stigmatisering.”

Het boek telt ongeveer 250 pagina’s. Het benadert de thematiek van transgender mensen, geloof en kerk vanuit allerlei invalshoeken. De publicatie geeft informatie over transgender mensen, hun transitie en hun sociale positie in heden en verleden. Ook behandelt het boek gedeelten uit de Bijbel die een problematische of bijzondere betekenis hebben voor transgender mensen.

T.R.O.T.S op mijn transgender kind:

Wilhelmina Woortman.

'Is ze al omgebouwd?', krijgt Wilhelmina Woortman om de haverklap te horen. Haar 13-jarige dochter Emma is transgender. Beiden gruwelen van deze vraag. 'Gaat je niks aan,' zou Wilhelmina het liefst antwoorden. Ongepaste vragen, pestende schoolkinderen en onbegrip van de buitenwereld, de weg naar (zelf)acceptatie is lang en zit vol hobbels.

Hoe begeleid je een kind dat anders is? T.R.O.T.S op mijn Transgender Kind is het verhaal van een moeder met een transgender dochter. Een moeder die haar kind tegen de buitenwereld wil beschermen. Haar wil helpen groeien en bloeien. Maar soms op haar eigen tekortkomingen stuit. Met dit boek vol inspiratie, tips en de T.R.O.T.S-methode biedt Wilhelmina Woortman hoognodige handvatten aan ouders, docenten en hulpverleners van transgender kinderen.

Worden wie ik ben:

Özden Karababa.

Fotografe Özden Karababa verzorgde in 2015 de foto-expositie Inside Out. Daarin werd het verhaal verteld van Robin, die de transitie van meisje naar jongen onderging. Voor dit project heeft ze de jonge transgender drie jaar lang gevolgd in zijn transitie. In deze periode ontmoette zij veel transgenders en hoorde hun verhalen. Zo leerde ze dat ook in de wereld van transgenders grote verschillen bestaan en dat geen mens hetzelfde is. Ze besloot een vervolg te maken in de vorm van een fotoboek waarin tien verschillende transgenders in beeld worden gebracht en ieder hun eigen verhaal vertellen.

In dit boek maakt de lezer kennis met tien bijzondere en tegelijk heel gewone personen. Sommigen zien eruit als een man, anderen als een vrouw, bij weer anderen is het niet helemaal duidelijk. Maakt dat wat uit? Uiteindelijk wil iedereen gewoon zichzelf zijn.

Nieuwe Namen:

Eveline van de Putte

Transgenders krijgen tegenwoordig steeds meer de aandacht die ze verdienen. Eén groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan:
reden te meer om deze senioren aan het woord te laten in boek en film.

In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Het resultaat is een reeks verhalen over onzekerheid, moed, strijd en vooral: overwinning.

Wordt mijn zoon mijn dochter?: Lea Maas.

In dit boek Wordt mijn zoon mijn dochter? beschrijft Lea het leven van haar kind, dat als een jongen geboren is. Van kleins af aan hebben Lea en haar man gedacht dat hun zoon op latere leeftijd uit de kast zou komen als homo. Naar jongensspeelgoed heeft hij nooit omgekeken, alleen meidendingen interesseerden hem.
Op 11 september 2012 kwam het hoge woord eruit. Hij voelde zich een meid in een jongenslichaam. Vanaf dat moment stond hun wereld op z'n kop. Ze wisten niet wat de toekomst zou brengen.
In dit boek kun je lezen over de ups en downs, het hele proces van de transitie van Roel naar Loena en waar ze tegenaan liepen. 

De maakbare man: Maxim Februari.

Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken.

Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie.

Jongensdroom: Sven Biebuyck.

Nog niet zo lang geleden werd niet zo ver van hier een beebieken geboren. Het was een meisje. Het meisje had sproeten en rode haren. Ze droeg altijd een rood kleedje – schoon assorti met haar rode haren – waardoor haar ouders haar Roodkleedje noemden. Roodkleedje groeide op tot een gezonde, hippe meid. Ze croste door de bossen, fietste op de heide en had alles wat ze nodig had. Kortom, het liep als een trein. Zo leek het wel. Helaas, niets is wat het lijkt. Roodkleedje wilde namelijk liever een Roodbroekje zijn. De Grote Tovenaar hierboven had blijkbaar een foutje gemaakt. Nu kun je niet alles hebben, dacht Roodkleedje. Dus probeerde ze zo goed en zo kwaad als ze kon een braaf Roodkleedje te zijn. 

Een bijzondere liefde: Marian Geurtsen.

Als op een doordeweekse dag je partner vertelt dat hij graag verder wil als zij, sta je aan het begin van meer dan één transitie. Het overkwam Marian Geurtsen en haar eigen ervaringen vormden de aanleiding van dit boek.
''Het gevoel dat je moet pionieren als je partner aan een transitie begint. Je belt niet even naar je moeder zoals over het koken van de rode kool: 'zeg ma, hoe ben jij daar mee omgegaan toen pa voorstelde om als vrouw verder te leven?' Er zijn weinig voorbeelden en nog steeds lopen veel relaties stuk. Dit is het boek dat ik had willen lezen toen ik zelf aan het begin stond. Met ervaringen van anderen en antwoorden op vragen als 'kun je eigenlijk lesbisch worden?'

In dit boek zijn gesprekken met 14 partners van transgenders gebundeld.

 

Genderlegs: Erica de Winter.

Genderlegs vrouw, transman, wij….en toen? Vertellen wat ze altijd heeft geweten betekent dat ze wordt doodgeslagen. Niet vertellen en doen alsof betekent dat ze wordt doodgezwegen. Zichzelf zijn en taboes doorbreken, maakt zijn transitie tot een slechte B-film. 'Hij' zat in het lichaam van een 'zij'. Hij ontmoet iemand die daar een boek over wil schrijven, om anderen te helpen en het taboe van transgenders te doorbreken. Vastbelsoten om aan de wereld te laten zien dat ze doodnormale mensen zijn. Met een normaal leven, normale vrienden en normale seksd. Zij had nooit kunnen bedenken, dat het schrijven van dit boek, zulke verstrekkende gevolgen zou hebben! Erica de Winter schrijft met Genderlegs haar eerste boek. Een verhaal over getrouwd zijn met een transman. Niets bijzonders zou je zeggen maar haar verhaal bewijst anders. Lezers die het lazen, reageerden vol ongeloof, emotioneel, begrijpend, verontwaardigd en lyrisch.

Transgender in Nederland: Alex bakker.

Historicus Alex Bakker beschrijft voor het eerst de geschiedenis van transgenders in Nederland en laat hen - van de oudste pioniers tot de jongste genderkinderen - zelf aan het woord.
Bij de geboorte wordt voor elk kind standaard de keuze gemaakt: jongen of meisje. Maar niet bij iedereen klopt deze keuze ook. Eén op de twintig mensen voelt zich niet eenduidig man of vrouw. Alleen al in Nederland veranderen daarom elk jaar enkele duizenden mensen van geslacht. Nederland heeft nu al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld. Historicus Alex Bakker, zelf transgender, onderzoekt het verhaal van medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de veranderende publieke opinie. Bakker spreekt met transgenders die deze bewogen geschiedenis zelf hebben beleefd en laat sleutelfiguren als psychologen, artsen en politici aan het woord.

Beschrijving boeken: bol.com

 

Als je op dit regenboogboekje klikt, ga je naar de site Queerboeken.nl. 

Queerboeken.nl is een samenwerking van COC  Nederland en  de Leescoalitie. Opgezet om om scholieren en docenten te wijzen op de vele prachtige LHBTI-rolmodellen in de literatuur.

KLIK op het boekje.