juli 2021

 

Op maandag 5 juli bespreekt de Tweede Kamer in een commissiedebat de voortgang van de kwartiermaker Transgenderzorg. Transgender Netwerk Nederland heeft daarom een brief aan de commissie gestuurd met dringende aanbevelingen.

TNN trok tien jaar geleden al aan de bel over wachtlijsten in de transgenderzorg. Een zwartboek werd aangeboden aan de toenmalige Inspectie Gezondheidszorg. Helaas moeten we constateren dat 10 jaar later de ernst van die wachtlijstenproblematiek niet minder is geworden. Daar komt nog bovenop dat, hoewel er meer mensen hun weg vinden naar de transgenderzorg en deze op meer plekken wordt aangeboden, er ook meer mensen zijn met onvrede over hoe ze behandeld worden door de professionals in de transgenderzorg.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Augustus 2021

 

Het Gerechtshof Amsterdam heeft het beklag over de Nashville Verklaring afgewezen. Het beklag was vorig jaar al ingediend door Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) samen met advocaat Caroline Pronk.

Het gerechtshof oordeelde dat de Nashville Verklaring niet aanzet tot discriminatoir handelen. TNN en NNID hadden het beklag juist ingediend, om aan te geven dat de Nashville Verklaring wel degelijk oproept tot discriminatie en uitsluiting van transgender en intersekse personen. In de Nashville Verklaring wordt opgeroepen om alleen nog maar de zogenoemde ‘Bijbelse waarheid’ te spreken over de biologie van transgender en intersekse personen.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Februari 2021

 

HISTORISCH MOMENT IN HET REGENBOOG VERKIEZINGSDEBAT

 

Een historisch moment in het COC Regenboogdebat:  Alle aanwezige partijen geven een volmondig ja op het regelen van een wettelijk transitieverlof.

Aanwezig waren: Liane den Haan (50plus), Rob Jetten (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Peter Kwint (SP), Leonie Vestering (PvdD), Lilianne Ploumen (PvdA), Wopke Hoekstra (CDA), Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD). Het debat werd ingeleid door COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en gepresenteerd door Clairy Polak.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

mei 2021

 

Nederland is wederom niet in de top 10 gekomen van landen waar lhbti-rechten goed geregeld zijn. Zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde Rainbow Europe Map van ILGA

 

Zo blijft het wachten op de wettelijke erkenning van ieders geslacht (m/v/x)  zonder dat je naar de rechter hoeft te stappen. Ook ontbreekt er in Nederland een gerichte aanpak tegen anti-lhbti geweld. Daarom roepen wij toekomstig kabinet op om stappen te maken met het borgen van onze lhbti-rechten. Juist in een tijd dat in Europa het geweld tegen en uitsluiting van lhbti personen groeit.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Januari 2021

 

TRUMPS VERTREK IS ZEGEN VOOR TRANSGENDER PERSONEN IN VS

 

Transgender personen zijn aan alle kanten teruggezet in de vier jaar dat Donald Trump president van de VS is geweest.

Zo draaide hij een half jaar geleden een wet terug die transgender personen juridische bescherming biedt als zij op medisch gebied worden gediscrimineerd en artsen, ziekenhuizen of verzekeraars hen zouden uitsluiten. Trumps regering bepaalde dat ‘sekse van een mens alleen man of vrouw (kan) zijn, zoals bepaald door de natuur’.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

 

Januari 2021

 

Meerderheid raad is voor: Ede wordt ook regenbooggemeente

 

 

Ede wordt een regenbooggemeente. De gemeenteraad van Ede stemde in meerderheid voor het voorstel van D66, GroenLinks, GemeenteBelangen, PvdA, VVD, CDA en fractie Wijnsouw, met als eerste ondertekenaar D66.

Nu het voorstel is aangenomen wordt Ede de 55ste regenbooggemeente van Nederland. Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, was Ede samen met Apeldoorn de enige gemeente zonder LHBTI-beleid.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL 

November 2020

 

De Staat heeft op maandag 30 november excuses gemaakt voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht.Een historisch moment voor de erkenning en acceptatie van transgender- en intersekse personen.

 

Het transgendercollectief – dat bestaat uit verschillende transgender en intersekse personen, waaronder initiatiefneemster Willemijn van Kempen, TNN, NNID en Bureau Clara Wichmann – hadden de Staat hier eerder dit jaar voor aansprakelijk gesteld.

Tussen 1985 en 2014 moesten mensen die hun geslachtsregistratie wilden wijzigen eerst geslachtsaanpassende operaties en een onomkeerbare sterilisatie ondergaan. Deze operaties waren medisch niet noodzakelijk en waren een schending van de lichamelijke integriteit. Dit plaatste transgender en sommige intersekse personen voor een onmogelijke en onvrije keuze tussen twee kwaden.......

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Januari 2021

 

ZES OP DE TIEN TRANSGENDER PERSONEN VOELEN ZICH WEL EENS ONVEILIG OP SPORTCLUB

 

Zes op de tien transgender personen die sporten bij een club voelen zich wel eens onveilig, bijvoorbeeld in de kleed-en doucheruimtes. En meer dan de helft heeft te maken gehad met onbegrip, grappen of negatieve opmerkingen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Het Mulier Instituut deed het afgelopen jaar in samenwerking met TNN onderzoek naar de sportdeelname en de ervaren acceptatie in de sport van transgender en intersekse personen.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL 

10 september 2020

Het COC lanceert de Jong&Out-app: ’s werelds eerste app waarmee LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar op een veilige manier met elkaar in contact kunnen komen. 

Uniek en veilig

De Jong&Out-app is wereldwijd uniek ten opzichte van andere ontmoetingsapps omdat strikt wordt toegezien op regels voor een veilige en fijne omgeving voor LHBTI-jongeren. ...KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

December 2019

De Nederlandse regering heeft een nieuwe wet voorgesteld: de Wet Regulering Sekswerk (WRS). Transgender Netwerk Nederland is het oneens met het wetsvoorstel. Met de wet zal het geweld tegen sekswerkers vooral verergeren.

TNN staat achter de intentie van de wet om het geweld tegen sekswerkers en mensenhandel af te laten nemen.... KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

December 2019

De deskundigenverklaring die je nodig hebt om het geslacht op je geboorteakte te laten wijzigen, wordt afgeschaft. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming). 

TNN is blij met het voorstel, en betreurt het dat de wet niet geldt voor jongeren onder de 16 jaar.....KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL

November 2019

TRANSGENDER- EN INTERSEKSE PERSONEN NU WETTELIJK BESCHERMD TEGEN DISCRIMINATIE.

Vanaf vrijdag 1 november 2019 zijn intersekse- en transgender* personen expliciet wettelijk beschermd tegen discriminatie. Een wet van D66, PvdA en GroenLinks treedt die dag in werking. COC, NNID en TNN hebben lang gepleit voor het discriminatieverbod en zijn gelukkig met dit resultaat.....KLIK HIER VOOR HER VOLLEDIGE ARTIKEL.

 

Juli 2019

Nanoah Struik (19) uit Emmen is de tweede volwassen Nederlander die van de rechter een X in het paspoort mag in plaats van een M of een V. TNN, NNID en COC pleiten al lang voor het mogelijk maken van paspoorten en identiteitskaarten zonder geslachtsaanduiding. Hoewel het kabinet eerder aangaf hier werk van te willen maken, is er nog weinig gebeurd..... KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL.

25 mei 2019

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal transgender zijn niet langer categoriseren als een geestelijke aandoening. Dit is een verandering die het potentieel heeft om trans en niet-binaire mensen wereldwijd te 'bevrijden'.

Het besluit werd op vrijdag (25 mei) goedgekeurd door de Wereldgezondheidsvergadering....KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE ARTIKEL.

 
 

16 mei 2019

SCHRIKBAREND VEEL HUISELIJK GEWELD TEGEN TRANSGENDER PERSONEN.....KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE BERICHT.

1 mei 2019.

‘Neem extra maatregelen tegen anti-LHBTI-geweld’. Die oproep doen TNN, COC en NNID in een brief aan minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) en minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie).KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE BERICHT.

12 april 2019.

Transgenderzorg Mensen die erachter komen dat hun geboortegeslacht niet overeenstemt met wie ze zijn, moeten soms twee jaar wachten op een behandeling. „De transgenderzorg in ons land zit volledig op slot.”.......... KLIK HIER VOOR VOLLEDIG ARTIKEL!!!

 

Nieuwe subsidieregeling.

De nieuwe ‘Subsidieregeling borstprothesen transvrouwen’ die op vrijdag 1 februari ingaat, maakt het voor transgender vrouwen mogelijk om een eenmalige subsidie aan te vragen voor het operatief plaatsen van borstprothesen. TNN, Transvisie en COC hebben lang voor een regeling gepleit. 

Klik HIER voor het volledige artikel

 

Noord-Holland wordt actieve Regenboogprovincie

Vanaf 4 februari mag Noord-Holland zich een actieve en echte Regenboogprovincie noemen.De Provinciale Staten van Noord-Holland stemde in ruime meerderheid in met het voorstel van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, PvdA, VVD en D66 om van Noord-Holland een actieve Regenboogprovincie te maken. Alleen de PVV stemde tegen.

Klik HIER voor het volledige artikel.

 

Paspoorten zonder geslachtsregistratie.

LHBTI-belangenorganisaties TNN, NNID en COC eisen dat staatssecretaris Knops (BZK, CDA) en minister Dekker(Rechtsbescherming, VVD) alsnog komen met paspoorten zonder geslachtsregistratie voor een ieder die daaraan behoefte heeft. Knops informeerde de Kamer op maandag 21 januari dat het kabinet afziet van....

Klik HIER voor het volledige artikel.

 

Sam Smith (26) ziet zichzelf niet als mannelijk of vrouwelijk. De zanger weet sinds kort dat hij non-binair oftewel genderqueer is. ....Lees meer

Nieuws uit het buitenland: KLIK HIER